“En las Antípodas”: Bryson en estat de gràcia

BILL BRYSON

En las Antípodas

Traduït per: Esther Roig Giménez

RBA Libros

       

        Com que això de viatjar, a casa és més que una afició i ho hem encomanat a la nostra filla, aquesta no es talla gens i de tant en tant deixa caure que li agradaria anar a Austràlia, país que nosaltres vàrem visitar fa un grapat d’anys com ja n’he deixat constància en aquest Quadern Viatger. Com que les possibilitats de tornar-hi em semblen força improbables, la meva resposta sempre és que això només passarà si ens toca la loteria, i no ho dic només pel fet que viatjar-hi sigui car, és que és tan i tan lluny que si no és en primera com els que remenen pela, jo no hi torno. Així que, fins que sigui més gran i s’ho pugui permetre, li recomano la lectura del meu Quadern Viatger i llibres com el del Bill Bryson “En las Antipodas” (RBA).

Bryson és un escriptor únic, per la seva immensa curiositat, per la varietat de temes que toca, pel seu ofici, però sobretot per la seva ironia i el seu immens sentit de l’humor. Per mi representa com ningú el que per mi és i ha de ser la literatura de viatges, un gènere on hi ha un excés de faramalla.

Bryson ens narra un munt d’anècdotes, cadascuna més divertida i hilarant, i aconsegueix fer entendre que Austràlia és un país diferent de la resta del món. Ens explica coses tant absurdes com reals i d’allò més curioses, com que un primer ministre fa ja algunes dècades, estigués passejant tranquil·lament per la platja i de cop, desaparegués al mar. O que un conegut militar i aventurer en un clar afany de protagonisme, li posés el seu nom a més de 400 llocs.

També ens mostra el caràcter genuí dels australians que són, indirectament, la principal raó per la qual caldria anar a conèixer el país. Alguns dels diàlegs recollits al llibre amb els habitants d’algun dels llocs visitats són surrealistes:

-¿Hay algún lugar para comer en la ciudad?-pregunté.

-Depende, ¿le gusta comer bien?

-Pues claro que sí -asentí 

-Entonces no -y volvió a su cerveza.

És impagable com en Bill Bryson es dedica a fer bromes sobre certs costums locals, al mateix temps que s’enfot d’ell mateix per la seva incapacitat de no semblar estúpid en multitud d’ocasions, o de la seva por davant de les múltiples amenaces d’animals a Austràlia, que són moltes i que combat amb humor, resignació i alguna sortida poc digna. Les serps més verinoses del planeta, taurons, cocodrils d’aigua salada enormes i traïdors, meduses cofre, pops verinosos. Però Bryson li posa humor i ens recorda que al cap i a la fi, només un de cada 30 viatgers es troba cara a cara amb aquest perill. Per què doncs ens ha de tocar a nosaltres?

Austràlia se’ns descobreix com una caixa de sorpreses, un territori en el qual cada tros de terra té una història per explicar. La mateixa experiència de Bryson, la seva visió personal, les seves xerrades amb la gent, la seva apreciació d’estranger i el seu contrast amb la visió dels australians fa del llibre una lectura molt divertida, i alhora instructiva.

«De vez en cuando Australia nos manda alguna cosa útil ─ópalos, lana merina, Errol Flynn, el bumerán─ pero nada de lo que no podamos prescindir. Más que nada, Australia no se porta mal. Es estable, pacífica y buena. No tiene golpes de estado, sobrepesca abusiva o simpáticos déspotas armados, no cultiva coca en cantidades provocativas ni se dedica a arrollar a otros de una forma presuntuosa o impresentable. Pero aun reconociéndolo, resulta curiosa nuestra falta de interés por los asuntos australianos. […] En otras partes del mundo las noticias sobre Australia pueden ser más abundantes, pero con la diferencia, eso sí, de que nadie se las lee. A los australianos no les hace ninguna gracia que el mundo exterior les preste tan poca atención, y no puedo culparles. Es un país en el que suceden cosas interesantes, y muchas.»

Llegiu iteratura de viatges, llegiu Bill Bryson, llegiu “En las Antipodas” (RBA)

Per cert, estaria bé que algun editor apostés per traduir-lo a la nostra llengua.

© 2017 Josep de la Casa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *