Una passeig literari per la Mediterrània

María Belmonte

Peregrinos de la belleza

Viajeros por Italia y Grecia

Editorial: Acantilado

PÀGINES: 320

 

 

 

 

 

 

Per mi, afagar un llibre de l’editorial Acantilado vol dir tenir entre mans una lectura d’alta volada cultural i literària, però tanmateix, aquest fet fa que moltes vegades algun llibre retorni a la lleixa de la llibreria per por a no estar a l’altura intel·lectual per pair-lo com cal. Per sort, la meva fascinació per la bona literatura de viatges va fer que això no  passes amb Peregrinos de la belleza. Viajeros per Italia y Grecia, llibre que va suposar el brillant debut literari de Maria Belmonte, i l’he gaudit per saber que algun dia el tornaré a rellegir.

Peregrinos de la belleza, l’autora revisa la vida de nou personatges, vuit homes que, tot i haver existit en èpoques diferents, van sentir tots la magnètica i irresistible crida del sud d’Europa, cada un d’ells per diferents motius. Uns pretenien embriagar-se de bellesa a través de la contemplació dels llocs i les ruïnes de l’Antiguitat i trepitjar les terres en les quals va germinar la cultura occidental; altres, atrets per la lluminositat i la bonança del clima, van deixar enrere les seves pàtries boiroses i van treure el cap a les costes de la Mediterrània a la recerca de regeneració corporal i espiritual; i no van ser pocs els que van arribar al sud per viure relacions i amors que, amb tota certesa, haurien estat censurats i condemnats per l’estricta moral imperant en els seus països d’origen.

Cada viajero tenía un motivo diferente para dirigirse al sur: la contemplación de las ruinas clásicas, los efectos beneficiosos del sol, la búsqueda de amores prohibidos o de un escondite para una relación ilícita. Y para algunos afortunados, aquel viaje deparaba insospechados y gozosos descubrimientos. Porque el amante del Mediterráneo ve el mar más azul, el cielo más índigo, la silueta de los árboles más definida y elegante en Italia o Grecia. Se paseaarrobado, con la mirada alterada del enamorado y desprovista de las telarañas de la cotidianeidad, como el místico que contempla la belleza del mundo porque ve las cosas como si fuera la primera vez”.

La primera part del llibre està dedicada als cinc personatges que van visitar les terres d’Itàlia, mentre que a la segona desfilen les vides de quatre enamorats de Grècia. El primer dels nou és l’alemany Johann Winckelmann, arqueòleg i historiador de l’art, que va fer ressorgir l’interès per l’antiga Grècia i va instaurar el moviment neoclàssic. L’autora ens apropa en segon lloc la figura de Wilhelm von Gloeden, fotògraf alemany establert a Taormina, ben conegut per les seves fotografies de joves sicilians imitant a les escultures de l’Antiguitat clàssica. A continuació se’ns presenten el metge suec Axel Munthe, enamorat i benefactor de l’illa de Capri, i els escriptors anglesos D.H. Lawrence, en plena peregrinació salvatge, i Norman Lewis, fascinat per Itàlia i molt especialment per Sicília.

Per terres gregues, Belmonte narra amb passió i vivesa les aventures d’Henry Miller; de Patrick Leigh Fermor ofereix un detallat relat del seu pas per Creta durant la Segona Guerra Mundial; l’arqueòleg i escriptor nord-americà nacionalitzat grec Kevin Andrews, testimoni d’excepció dels esdeveniments del Politècnic d’Atenes el novembre de 1973 i, finalment, Lawrence Durrell i els seus dies a Corfú, Rodes i Xipre.

És un llibre en el qual el més important no és només el que ens explica, sinó com ho fa. Perquè l’estil de Maria Belmonte aconsegueix transmetre cada sensació dels seus personatges i et transporta a cadascun dels llocs que descriu. En els petits fragments que obren i tanquen els capítols dedicats a un personatge, recorrem al costat de l’autora alguns dels espais que han trepitjat els viatgers. “Quan segueixo les petjades d’un personatge que m’és estimat, el viatge es transforma en una mena de peregrinació”, escriu Maria Belmonte, i, certament, al final de cada semblança, l’autora regala al lector un breu i encantador relat de la seva visita als llocs més significatius en la vida dels personatges escollits. 

Peregrinos de la belleza és un llibre magnífic no només per la temàtica sinó també pel bon fer narratiu de la seva autora. Ocuparà un bon lloc a la meva secció de llibre de viatges no només perquè és un llibre deliciós que aporta coneixement sobre les vides d’uns viatgers i una època que avui dia és impossible de repetir, sinó perquè aquest et porta a altres llibres, que et fa no només voler visitar cada un dels llocs que esmenta, sinó també llegir tots els llibres que recomana.

 

© 2017 Josep de la Casa

 

     

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *