L’indecís

376020383      Portava molts dies donant-li voltes, molts dies. Però ha estat avui, en aquesta nit de gener, en aquest viatge de feina sol en un hotel de disseny, que ha pres la decisió.

      Sap que en els seus cercles d’amistats i, sobretot, a la feina, l’acusen d’insegur per sospesar en excés les seves decisions. Sap que aquesta manera de fer reflexiva cercant pros i contres i madurant les decisions a foc lent li ha barrat les probables promocions que està convençut es mereixia. Sap perfectament que, de vegades, una decisió no tan madurada li hauria permès viure més tranquil i no passar dies, setmanes, o mesos meditant què fer. Sap que dona massa voltes a les coses i en fa massa esquemes mentals de tots els punts que creu que impliquen una decisió determinada. Sap que li manca el punt mínim d’egoisme que es requereix per sobreviure en aquest món individualista i excessivament ràpid. Sap que més d’un cop ha pogut perdre el tren per alentir massa la decisió a prendre. Sap que alguns li diuen immadur i d’altres cagadubtes. Sap que moltes vegades les probables conseqüències de les seves decisions no afectaran a ningú per més que sospesi al màxim com afectarà la seva decisió en l’entorn més proper. Sap que quan toca decidir una cosa que afectarà més gent, la por al què diran és el que realment el tenalla. Sap que, darrera l’excés de maduració d’una qüestió, hi ha por al canvi. Sap que la por a modificar qualsevol rutina motivada per una decisió és una mostra de manca de valentia. Sap que en aquest món d’avui es premia els valents i es castiga els porucs. Sap que les possibilitats d’error són les mateixes que les d’encert per més temps que trigui a decidir. Sap que les decisions que pren mai fan content algú o altre i que, per tant, no caldria donar-hi tantes voltes. Sap que si la decisió és errònia ningú té dret a retreure-li. Sap que si l’encerta algú li dirà que ha errat. Sap que té dret a equivocar-se i que no l’haurien d’afectar tant les critiques si arriben. Sap que en decisions molt personals li hauria de relliscar el que opinin els altres. Ho sap, sap que es passa de reflexiu, però és que sap què passa quan no està segur d’haver pres la decisió correcta. Sap que si es posa nerviós tornarà a fumar i això comportarà problemes. Sap que si torna a fumar provocat per una decisió errònia pot tenir problemes pulmonars. Sap que fumar mata. Sap que fumar obstrueix les arteries.  Sap que fumar provoca l’envelliment de la pell. Sap que fumar perjudica als que té a prop. Sap que fumar provoca mal alè. Sap que fumar és un acte perillós i fa por ser assenyalat pels talibans antitabac. Sap tot això, i per aquest motiu no pot prendre cap decisió sense reflexionar. Sap que si es posa nerviós provocat per una decisió errònia, es desconcentrarà a la feina i es jugarà el lloc de treball. Sap que quan es posa molt nerviós el seu cap no pensa en res més i no escolta a ningú. Sap que si no escolta a ningú, no seguirà les directrius de l’empresa cada cop que assisteixi a una reunió. Sap que si no escolta a l’entorn professional tampoc ho farà a casa. Sap que si no escolta a casa no serà conscient dels problemes petits o grans que puguin tenir els seus fills. Sap que si no escolta els seus fills menys ho farà amb la seva dona. Sap que si no escolta ni els fills ni la dona, de ben segur que s’oblida de telefonar els pares per saber si estan bé o no. Sap que si no dona senyals de vida interessant-se pels pares, les seves germanes carregaran contra ell acusant-lo d’egoista. Sap que si les seves germanes l’acusen d’egoista, entrarà en un pou de difícil sortida. Sap que si entra en el pou, la seva vida conjugal perillarà. Sap que si el seu entorn familiar no funciona la feina anirà a pitjor. Sap que si es queda sense feina no podrà pagar la hipoteca. Sap que si no pot pagar la hipoteca els faran fora de casa. Sap que si els fan fora de casa, la seva dona no li perdonarà i marxarà amb els nens acusant-lo de no pensar en ningú més que en ell. Sap que si la seva dona i els nens l’abandonen, mai més sortirà del pou. Sap que si no surt del pou, es convertirà en un desgraciat sense ganes ni esperança de tornar a trobar el camí de sortida. Sap que si acaba sent un desgraciat cada nit desitjarà no despertar l’endemà. Sap que si no desitja despertar l’endemà, qualsevol dia ho farà, no despertarà.

      I és per tots aquests motius que mai pren una decisió sense pensar tots els pros i contres, i avui, després de molt madurar, sospesar, deliberar, ponderar, reflexionar i meditar durant més temps del que mai havia fet servir per prendre una decisió, en aquesta nit freda de solitud en aquest hotel de disseny, dona per tancat el període de reflexió i entra en la fase de fer efectiva la seva decisió: el color del cotxe serà negre amb tapisseria clara, està decidit i no hi ha volta enrere.