De crèdits i gots mig plens

Cuidado-con-los-créditos      Potser si no sou autònoms intentant nedar amb el cap fora de l’aigua i lluitant contra la corrent de fons no us hi heu fixat, però fa dies que per televisió i radio ens anuncien que l’ICF (Institut català de finances) té diners a punt perquè els emprenedors comencem a veure el got mig ple. Jo sí que feia dies que m’hi fixava i anava rumiant si podria ser una solució per sortir de l’aigua d’una vegada, si més no una temporada. He posat en marxa un procés de selecció (que tant ens demanen als autònoms) i això val diners; un detall per cert, que es descobreix quan un es posa a treballar pel seu compte: no només és car, molt car, contractar gent, és que fer la recerca ja val diners, i no pocs si et cal personal especialitzat i vols fer diana. Calla! em vaig dir, si al darrera hi ha l’administració, la cosa probablement serà ràpida, i això meu és per demà passat, no una d’aquelles planificacions que tant agraden a les multinacionals de la visió d’empresa a tres o cinc anys.

      Així doncs, després de passejar-me per la web del ICF i veure quin dels gots mig plens era el que s’ajustava a la meva condició d’autònom, vaig respirar a fons en comprovar que el crèdit que s’ajustava a la meva situació el tramitava la Caixa o el Banc de Sabadell; no és que tingui més o menys simpaties per aquestes entitats, només és que la primera és a on tinc les comptes i, el més important, és l’entitat que encara no fa tres anys, em trucava cada mes per oferir-me un crèdit de sis mil euros o més, sense més tràmits que una signatura. Fins i tot i havia la possibilitat d’acceptar-lo amb un clic a l’enllaç que t’enviaven per mail. De ben segur que molts recordeu aquella època… de fet, no tan llunyana, tres anys, no en fa més. Si fa tres anys m’oferien diners encara que no els necessités, ara que en necessito més o menys la mateixa quantitat i amb un motiu prou seriós com el de posar el meu granet de sorra oferint feina, aquesta era sense cap mena de dubte la solució tan pensada.

      Doncs apa! Cap a can Fainé a demanar diners. Ai, Josep! il·lús i innocent emprenedor… no, no m’ho va dir el Fainé ni la noia que em va atendre això d’il·lús innocent, m’ho vaig dir a mi mateix quan vaig sortir amb la llista de tot el necessari per veure, només veure, si el crèdit era viable.

Vet aquí la llista de documentació per estudiar la petició de crèdit per deixar de veure el got mig buit i veure’l mig ple:

 • Última declaració de la Renda.
 • Resum anual d’IVA i declaracions de l’any en curs.
 • Balaç provisional de l’any en curs.
 • Tres darreres liquidacions a la Seg. Social i pagament del rebut d’autònoms (mod.190)
 • Resum anual de retencions de l’IRPF i declaracions de l’any en curs.
 • Declaració anual d’operacions (mod. 347).
 • Relació d’entitats financeres i riscos.
 • Autorització sol·licitud CIRBE (si cal).
 • Impost sobre el Patrimoni i Declaració de bens signada.
 • Proposta de garanties (personals i reals).
 • Certificat d’estar al corrent de pagaments amb hisenda, Seguretat Social i Agència Tributària de Catalunya.
 • Pla d’inversions inicials, amb indicació de l’aportació de recursos propis per part de l’empresa/ sol·licitant i necessitats de finançament.
 • Factura proforma o justificant de la inversió.
 • Pla de viabilitat i projecció del negocio a un termini no inferior a 3 anys
 • Altre documentació, a criteri de l’entitat financera, per a l’ anàlisi de l’operació.
 • Imprès sol·licitud de préstec i Ajut a FinEmpresa (requerit per a la sol·licitud del préstec).
 • Resolució de concessió d’ajuda del Departament d’Empresa i Ocupació (requerit per a la formalització del préstec).

      Projeccions a tres anys? Pla de viabilitat? Si només vull uns pocs euros per contractar personal… si només sóc un autònom que vull deixar de nedar una temporada! Davant la meva cara d’astorament… (convindreu amb mi que quan tingui això a punt, ja m’hauré ofegat) em proposen sol·licitar el crèdit al marge del ICF, directament amb ells. Ah! Això és diferent, això ja deu ser com quan m’oferien crèdits fa tres anys! En aquest cas no cal tanta burocràcia, em diu la noia, els dos últims documents de la llista no seran necessaris… només has de portar els altres 15 documents… ah! Sí, i en tot cas, hauràs de portar els últims tres rebuts de la hipoteca…

Glu, glu, glu…

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *